top of page

Buikvlieskanker

De dienst GIHK van het Universitair Ziekenhuis Gent heeft in de afgelopen jaren een unieke expertise opgebouwd in de behandeling van patiënten met buikvlieskanker.

Wat is buikvlieskanker?

Het buikvlies (peritoneum) is een heel dun vlies dat de binnenzijde van de buikwand en de buikorganen bekleedt. De totale oppervlakte van het buikvlies bedraagt ongeveer 2 m2. Buikvlieskanker is een vorm van kanker waarbij het buikvlies aangetast is door talrijke tumorknobbeltjes.

Wat is de oorzaak van buikvlieskanker?

Bij de meeste patiënten is de oorzaak van buikvlieskanker niet gelegen in het buikvlies zelf, maar in een tumor van een buikorgaan waarvan cellen loskomen die zich vervolgens verspreiden in de buikholte en gaan vastkleven aan het buikvlies. Vaak voorkomende oorzaken zijn: darmkanker, eierstokkanker, en maagkanker. Een bijzondere vorm van darmkanker die aanleiding geeft tot verspreiding in de buikholte is het pseudomyxoma peritonei (PMP), een slijmvormende tumor die eerder traag evolueert en uitgaat van de appendix.  Soms ligt de oorzaak in het buikvlies zelf, waarbij de normale cellen van het buikvlies zich omvormen tot kankercellen; een voorbeeld is het mesothelioom (asbestkanker), dat vaak veroorzaakt wordt door blootstelling aan asbest en ook in de buikholte kan voorkomen.

Lees meer: Behandeling van Buikvlieskanker

Steun ons onderzoek

De dienst Gastro-intestinale heelkunde staat sterk in wetenschappelijk onderzoek naar buikvlieskanker. In 2015 richtten we samen met de Universiteit Gent het 'Fonds voor onderzoek naar Buikvlieskanker' op. Dat fonds wil onderzoek naar buikvlieskanker aanmoedigen en ondersteunen.

Indien u ons onderzoek wil steunen, kan u een bijdrage storten ten voordele van de Universiteit Gent:

IBAN: BE26 3900 9658 0329 (BIC: BBRUBEBB)
Mededeling: 'GE_390' of 'buikvlieskanker'


Voor giften vanaf 40 euro ontvangt u een fiscaal attest waarmee u 45 procent van de gift recupereert in de personenbelasting.

Voor meer informatie over het fonds, neem contact op via universiteitsfonds@ugent.be of tel. 09 264 83 32.

bottom of page