top of page

Over obesitas

Obesitas ontstaat wanneer het lichaam lange tijd meer energie opneemt dan het verbruikt. Daardoor stapelt vet op en word je zwaarder. Het teveel aan lichaamsvet kan de gezondheid schaden en leiden tot suikerziekte, hart- en vaatziekten, slaapapneu, leververvetting, hoge bloeddruk en tal van andere aandoeningen. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe het komt dat we zwaarlijvigheid ontwikkelen. (https://youtu.be/joJs726oMcg)

 

In België is ongeveer 15 procent van de bevolking zwaarlijvig. Bij 55-plussers is dat zelfs 25 à 30 procent.

Obesitas is een chronische ziekte. Daarom is een multidisciplinaire behandeling over een lange periode nodig.

Body Mass Index

Om vast te stellen of iemand overgewicht heeft, gebruiken we de BMI (Body Mass Index). Die berekenen we als volgt: gewicht in kilogram gedeeld door het kwadraat van de lengte in meter.

Classificatie van overgewicht

Op basis van de BMI wordt overgewicht in klassen ingedeeld. We spreken over ernstige obesitas (klasse 3) vanaf een Body Mass Index boven de 40 kg/m².

Het is aangetoond dat mensen met een BMI van of boven de 40 kg/m2 gemiddeld tien tot 15 jaar eerder ernstige aandoeningen krijgen en dat ze ook vroeger overlijden. 

Obesitas behandelen

De klassieke behandeling bij overgewicht bestaat uit dieet, beweging en/of medicatie. Als die behandeling bij ernstige zwaarlijvigheid onvoldoende effect heeft, kan een vermageringsingreep een optie zijn. Deze video legt uit wat de gevolgen zijn van zwaarlijvigheid op uw gezondheid en hoe een ingreep deze gevolgen kan beperken. (https://youtu.be/PBqY_exmBj4)

Obesitaschirurgie is geen wondermiddel. Succes op de lange termijn hangt af van uw motivatie om gezonder te leven. Dat betekent gezond en gevarieerd eten, voldoende bewegen en u levenslang laten opvolgen bij een arts. Vermageringsingrepen voeren we niet uit om esthetische redenen (slanker worden), wel om u gezonder te maken. De meeste mensen hebben na de ingreep nog steeds wat overgewicht, al is dat veel minder.

Vermageringsingrepen

bottom of page